Українці в ЄС хочуть зібрати 1 млн підписів на підтримку членства

Понеділок, 4 серпня 2014, 16:34

Активісти низки українських громадських організацій планують зібрати мільйон підписів громадян Європейського Союзу для того, аби Європейський парламент офіційно розглянув питання надання Україні статусу країни-кандидата на членство в європейській спільноті.

Про це повідомив представник київського відділення організації "Автомайдан" Кирило Марлінський 4 сепня у Варшаві, передає УНІАН.

"Це петиція до Європейського парламенту, аби почати розглядати питання про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС", - сказав він, зауваживши, що це ініціатива Автомайдану, котру підтримують й інші організації.

За його словами, для того, аби Європарламент міг розглянути це питання, необхідно зібрати мільйон підписів у семи з 28 держав ЄС.

Марлінський зазначив, що активісти вже заручилися в цій справі підтримкою представництва Європейської комісії в Україні та інших структур, але не став прогнозувати, коли ці підписи можуть бути зібрані.

Він зауважив, що ця ініціатива буде реалізовуватися в рамках проекту West Wing (Західне крило), головним завданням якого є наближення України до Євросоюзу та який, серед іншого, передбачає проведення різних заходів у ЄС, в тому числі круглі столи за участю експертів.

"В Європі є сили, котрі за вступ України до ЄС та проти. Вони балансують між собою. Для цього нам важливі ці круглі столи, аби на професійному рівні пояснювати справу розширення України", - пояснив він.

Марлінський зауважив, що Українську державу не можна порівнювати з Болгарією чи Румунією, котрі є меншими країнами, та зазначив, що членство України в ЄС несе "як певний потенціал, так і певні загрози".

Він додав, що в рамках проекту West Wing активісти наприкінці липня - початку серпня відвідали шість держав Європейського союзу, де провели акції проти російської пропаганди, намагаючись представити українську точку зору в справі конфлікту на Донбасі.

"Це маленький крок на цьому шляху", - сказав він, зауваживши, що цей проект, як сподіваються активісти, буде розрахований на кілька років.

В Європейському Союзі проживає понад 500 млн людей.