Росія готова до переговорів про зону вільної торгівлі між ЄС та Митним союзом

Вівторок, 14 жовтня 2014, 11:10

Російська Федерація готова обговорювати з Європейським союзом можливість створення зони вільної торгівлі (ЗВТ).

Про це заявив у вівторок 14 жовтня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров під час зустрічі з представниками Асоціації європейського бізнесу.

"Просуваючи євразійську інтеграцію, ми залишаємось відкриті до взаємодії з іншими країнами, з іншими регіональними об'єднаннями. Готові обговорювати перспективи створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом", - заявив він.

"Ми будемо знову і знову наштовхуватися на перешкоди у поглибленні співпраці, якщо не визначимо для себе чіткі довгострокові цілі. У Москві продовжують вважати, що такою природною метою має бути поетапна побудова єдиного економічного та гуманітарного простору від Лісабона до Владивостока", - цитує Лаврова "Інтерфакс".

"Відносини між Росією і Європейським Союзом підійшли до певного моменту істини, коли необхідно приймати рішення про вектор розвитку взаємодії на перспективу і відповісти на питання: чи є ми один для одного стратегічними партнерами, чи все ж таки залишаємося геополітичними суперниками", - підсумував глава МЗС РФ, повідомляє РІА "Новости"

Оскільки Росія формально вже передала свої торговельні повноваження до Євразійської економічної комісії, створення ЗВТ можливе лише у форматі Євросоюз - Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану (або з Євразійським економічним союзом).

Необхідно зазначити, що саме створення ЗВТ Україна-Євросоюз (і так само - Молдова-Євросоюз) є найбільшим подразником для Росії. В Москві вважають, що пільговий режим торгівлі між Україною та ЄС становить загрозу для російської держави.

Через це Москва запровадила низку економічних обмежень, спрямованих проти Києва та Кишинева.