ЄС підкреслив відповідальність РФ за виконання мінських угод

Понеділок, 20 жовтня 2014, 18:59

ЄС підкреслює відповідальність Росії за виконання мінських угод.

Про це йдеться у висновках ради міністрів закордонних справ ЄС.

Рада очікує повної взаємодії сторін та оперативного здійснення всіх інших зобов'язань в рамках мінських угод. Рада підкреслює відповідальність РФ в даному контексті", - йдеться у документі.

Окрім того, глави МЗС країн ЄС також закликають Росію до виведення "незаконних збройних груп, військової техніки, бійців і найманців, а також до забезпечення українсько-російського кордону постійним моніторингом в рамках місії ОБСЄ".

"Також очікується непохитна практична готовність сторін до проведення дострокових місцевих виборів у частинах Донецької та Луганської областей у повній відповідності до українського законодавства та міжнародних стандартаів, як це передбачено мінським протоколом і законом про особливий порядок місцевого самоврядування",  -зазначається у повідомленні.

„Проведення „президентських" і „парламентських" виборів самопроголошеною владою суперечило б букві і духу Мінського протоколу і порушить прогрес у пошуку стійкого політичного рішення. ЄС їх не визнає", - констатує рада міністрів закордонних справ ЄС.

Рада також закликає Україну продовжити "процес передбачуваних реформ і модернізації економіки, в тому числі належну підготовку до реалізації IV розділу Угоди про асоціацію, у відповідності із термінами, зазначені в рішенні Ради та з урахуванням міжнародних зобов'язань України".

Окрім того, міністри закордонних справ ЄС у своїх висновках вкотре нагадали, що Угода про асоціацію є двосторонньою і будь-які зміни до неї можуть вноситися лише на прохання однієї з сторін і за згоди іншої.

Нагадаємо, 20 жовтня у Люксембурзі проходить зустріч глав МЗС країн Євросоюзу.

Раніше повідомлялося, що під час засідання міністри закордонних справ не планують ухвалювати рішень про санкції щодо Росії.