Польська опозиція хоче відставки Сікорського через інтерв'ю про Путіна

Вівторок, 21 жовтня 2014, 15:43

Лідер опозиційної партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський заявив, що звернеться з пропозицією про відставку маршалка Сейму Радослава Сікорського у зв'язку з його інтерв'ю виданню Politico Magazine.

Про це пише Gazeta Wyborcza.

В інтерв'ю колишній міністр закордонних справ Польщі розповів, що Росія хотіла залучити Польщу до розподілу території України.

На думку Качинського, це свідчить про безвідповідальність Сікорського, який знав про плани розподілу іншої держави, проте не вжив необхідних заходів, зокрема, щодо міжнародного розголосу цієї інформації.

"Натомість реакцією на те, що сказав Путін, була політика перезавантаження та потепління стосунків з РФ. Навіть після катастрофи під Смоленськом, в якій загинули польський президент та ще 95 громадян Польщі", - підкреслив Качинський.

Сікорський в інтерв'ю Gazeta Wyborcza назвав такі закиди польської опозиції "смішними".

"Ці натяки виявилися значущими тільки згодом, після саміту НАТО, після війни в Грузії і після анексії Криму", - наголосив маршалек Сейму.

Він зауважив, що не був учасником розмови Путіна й Туска, але до нього дійшла така доповідь.

Як наголосив маршалек Сейму, вираз "пропозиція розподілу" є надмірною інтерпретацію.

"Мали прозвучати слова, які тоді можна було сприйняти як історичну алюзію або сумний жарт", - відзначив Сікорський.

Водночас, він нагадав, що для Путіна властива подібна риторика.

"Президент Путін розмовляє із багатьма лідерами Європи та світу схожою мовою, наприклад, коли він востаннє сказав Баррозу, що за два тижні буде в Києві", - сказав він.