ЄС може скасувати санкції проти Януковича і його оточення?

Середа, 19 листопада 2014, 12:40

Через бездіяльність Генпрокуратури чиновники часів Віктора Януковича мають серйозні шанси вивести свої європейські активи з-під санкцій ЄС.

Про це повідомляє видання "Апостроф" з посиланням на експертів, а також свої джерела, близькі до європейських інституцій.

Така позиція ГПУ також дозволяє представникам колишньої влади вільно відвідувати європейські країни.

Проблема полягає в тому, що українське силове відомство досі не зібрало докази злочинів багатьох колишніх чиновників, не повідомило їх про підозру і навіть не оголосило в міжнародний розшук.

Зокрема, статус підозрюваних так і не отримав Віктор Янукович-молодший син екс-президента, Артем Пшонка – син екс-генпрокурора, Сергій Клюєв – брат колишнього секретаря РНБО Андрія Клюєва, Олексій Азаров – син екс-прем'єра, екс-міністр освіти і науки Дмитро Табачник, екс-міністр юстиції Олена Лукаш, а також колишні радники президента Ігор Калінін та Андрій Портнов.

Цей факт виданню у вівторок підтвердили в Генпрокуратурі.

Активи 18 колишніх чиновників колишньої влади були заморожені Євросоюзом "авансом" – Україна повинна надати ЄС докази злочинів, скоєних цими людьми, але до цих пір це не зробила. Це грає на руку колишнім чиновникам, які оскаржили санкції проти себе в європейському суді.

"ЄС кілька разів звертався до української сторони за необхідними документами, але ГПУ досі не надала жодних доказів причетності цих людей до злочинів. Для Євросоюзу є неприпустимим створення прецеденту, коли він програє в суді у зв'язку з неправомірним введенням санкцій. Коли з одного боку – немає документальних підтверджень, а з іншого боку – йде агресивний тиск через суди, альтернативним варіантом для Брюсселя може бути виведення цих осіб з списку санкцій до рішення суду", – стверджує джерело видання.

Водночас, варто зазначити, що, як зазначив раніше в інтерв'ю "Європейській правді" прес-офіцер суду Балаш Лягоцький, навіть якщо Янукович виграє позов в Суді ЄС, це не означатиме автоматичної відміни санкцій проти нього.

За його словами, задовго до того дня, коли Суд ЄС виносить рішення, Рада ЄС встигає ухвалити нове рішення з новими обмеженнями.

Окрім того, раніше повідомлялося, що  Януковичу та його соратникам доведеться чекати до 2018 року, щоб отримати остаточне рішення Суду ЄС щодо санкцій.

Українська правда