Глава МЗС Фінляндії не відчуває загрози з боку Росії

Понеділок, 24 листопада 2014, 11:48

Фінський кордон довжиною 1300 км є найменш проблемною і стабільною ділянкою для Росії, і Фінляндія в свою чергу не бачить для себе загрозу з боку РФ.

Про це сказав глава МЗС Фінляндії Ерккі Туоміоя в інтерв'ю The Washington Post.

Незважаючи на вторгнення російських військових літаків, він не бачить загрози з боку Росії і навпаки. На думку Туоміоя, кордон з Фінляндією – це найспокійніша ділянка кордону РФ для останньої.

"З російської точки зору і з нашої теж це найменш проблематична і стабільна ділянка ділянка кордону, що у них є. Думаю, вони зацікавлені зберегти таку ситуацію", - зазначив Туоміоя.

За його словами, російські військові літаки і кораблі в Європі - є демонстрацією потуги, але це все не йде в порівняння з холодною війною.

Крім того, згадуючи, повітряні провокації РФ, Туоміоя сказав, що, на його думку, МЗС РФ не приймає в них участі.

"Думаю, МЗС РФ не є частиною цього, Лаврову самому ніяково через цю ситуацію", - зазначив він.

Глава фінського МЗС виступає проти членства в НАТО і не думає, що питання членства в альянсі стане основним на парламентських виборах 2015 року.

"Я виступаю проти членства в НАТО. Ми єдина країна, яка не знижувала витрати на оборону і не зменшувала призов, на відміну від інших, які зараз намагаються надолужити втрачене" - сказав він.

"Я гадаю, жодна з політичних партій не зацікавлена в цьому (щоб ставити питання членство в НАТО в основу кампанії)", - додав Туоміоя.

Крім того, за його словами Фінляндія не є посередником у діалозі Росія-ЄС і не йде всупереч політиці Євросоюзу щодо РФ, проте продовжує провадити власний діалог з російською стороною.

"Ми говоримо з Росією. Санкції і політика ЄС поза обговоренням, але ми обговорюємо ситуацію в Україні. Що ми можемо зробити для завершення цього конфлікту, ми готові допомогти", - зазначив глава фінського МЗС.

Нагадаємо, глава МЗС Фінляндії Ерккі Туоміоя виступав проти впровадження нових санкцій проти Росії, оскільки, на його думку, вони не принесуть змін.