Тривогу через санкції Заходу відчувають вже більше половини росіян

Вівторок, 30 грудня 2014, 12:45

Санкції заходу викликають занепокоєння дедалі більшої частини росіян і дедалі більше громадян Росії відчувають їхній вплив на своє життя.

Такими є дані опитування Левада-центру, повідомляє Gazeta.ru.

Міжнародна ізоляція Росії турбує 48% її громадян, тоді як у серпні цей показник дорівнював 32%. Наростає тривога і у зв'язку з економічними санкціями з боку країн Заходу: у серпні санкції турбували 32% опитаних, тепер таких  - 51%.

Кардинально змінилося уявлення про те, кого саме зачіпають ці санкції. У травні 2014-го 63% опитаних були впевнені, що вони стосуються лише вузького кола людей, які відповідають за російську політику, в той час як лише 24% вважали, що санкції б'ють по широких верствах населення. Тепер майже навпаки: 29% вважають, що санкції спрямовані проти політиків, і 62% впевнені, що вони зачіпають інтереси простих людей.

Разом з тим переважна більшість і досі впевнена, що санкції не пов’язані з анексією Криму, а з бажанням Заходу принизити Росію – лише 12% думають, що санкції вводилися у зв'язку з засудженням країнами Заходу анексії Росією чужої території. Більшість - 67% - впевнені, що все це лише наслідок "ворожого ставлення до Росії".

В той же час в грудні знизилась частка тих, хто виступає за те, щоб Росія анексувала Донбас, і навпаки – зростає частка прихильників того, щоб Донбас лишився в Україні. В той же час кількість росіян, які хочуть незалежності для Донбасу, найвища – 40%.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що росіяни помітили погіршення економічної ситуації через санкції.