"Біометрика" в Україні не найдешевша, але менше за 20 євро її не буває – експерт

Понеділок, 2 лютого 2015, 16:09

Декілька європейських країн видають біометричні паспорти для виїзду за кордон дешевше, ніж в Україні, однак в жодній немає ціни меншої за 20 євро.

Про це заявив в понеділок на прес-конференції у УКМЦ голова правління Українського інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук.

"Аналіз світової практики показав, що найдешевший біометричний паспорт не може коштувати менше 20 євро. У вартість паспорту входить робота працівників державних служб, які супроводжують виготовлення та випуск паспорту", - стверджує експерт.

За його словами найдешевші паспорти не лише в Європі, але й у світі, видає Болгарія, а також Боснія і Герцоговини, де повна вартість оформлення паспорту складає еквівалент 20 євро. Еквівалент 22 євро коштує паспорт в Чехії, 25 євро – в Іспанії.

"Вартість в Україні - 26 євро, але враховуючи середню зарплатню він для людей дуже дорогий, адже у нас заробітна платня не 1615 євро, як в Іспанії, і навіть не на рівні Болгарії", - зазначає Ростислав Томенчук.

Водночас у низці країн ЄС вартість біометричного документа (в абсолютних цифрах) у кілька разів вища за українську. "116 євро коштує паспорт в Італії. Раніше була вартість близько 50 євро, але одночасно накладалася низка податків, тому вони об’єднали платежі в один, не змінивши суму", - пояснив експерт.

"Серед сусідів України найдорожчий паспорт - в Румунії, 75 євро, при чому цей документ дійсний лише 5 років, що додатково здорожує паспорт для споживача", - стверджує Томенчук.

Раніше "Європейська правда" повідомляла, що Молдова виготовляє та персоналізує паспорти у фінського виробника за ціною 7 євро за одиницю. Між тим за рахунок супутніх платежів вартість документа для кінцевого споживача збільшується до 40 євро, стверджують в Українському інституті міжнародної політики.

Український уряд замовляє документи в державному підприємстві "Поліграфкомбінат Україна", вартість бланку складає 261 грн. За рахунок супутніх платежів кінцевий споживач отримує паспорт за ціною від 518 до 1028 грн.