МЗС Литви заявив про підтримку суверенітету України у річницю анексії Криму

П'ятниця, 27 лютого 2015, 08:37

Литва твердо підтримує суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України.

Про це йдеться в заяві МЗС Литви, повідомляє Delfi.

Як зазначається, що російська військова агресія, яку рік тому розпочалася у Кримській автономній республіці України і продовжується зараз на сході України, "грубо порушує норми міжнародного права", такі, як Хартія ООН, положення Гельсінкського заключного акта, Будапештський меморандум 1994 року, а також двосторонні договори Росії і України.

"Такі цілеспрямовані військові дії не тільки зневажають двосторонні та багатосторонні угоди про забезпечення територіальної цілісності України, але й ставлять під загрозу безпеку і стабільність у всій Європі", - зазначають в МЗС Литви.

Крім того, в МЗС засудили грубі системні порушення прав людини насамперед в анексованому Криму.

"Ми також висловлюємо стурбованість у зв'язку з випадками обмеження ЗМІ у Криму. Ми ще раз закликаємо Російську Федерацію припинити незаконну анексію Кримської автономної республіки України, вивести свої збройні сили з території України, дотримувати норми міжнародного права і поважати права людини", - йдеться в повідомленні.

27 лютого минулого року на півострові Крим було зайнято першу будівлю влади Автономної республіки Крим. Менше ніж через місяць без участі міжнародних спостерігачів був проведений "референдум", після якого Крим був анексований.