Німеччина виділить додаткові кошти для Чорнобильської АЕС

Вівторок, 17 березня 2015, 17:44

Уряд ФРН має намір виділити додатково близько 18 млн євро на завершення будівництва нового саркофага над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на агентство dpa.

Крім того, в період з 2016 по 2019 рік Німеччина буде щорічно виділяти 4,5 млн євро на додаткові заходи щодо забезпечення безпеки в Чорнобилі. Ці кошти вже передбачені в бюджеті міністерства навколишнього середовища, охорони природи та безпеки ядерних реакторів Німеччини.

У 1997 році країни G7 домовилися створити фонд для фінансування будівництва саркофага для аварійного енергоблоку Чорнобильської АЕС. Оскільки колишня захисна конструкція з бетону поступово руйнується, для довговічного захисту від високорадіоактивного випромінювання було вирішено побудувати гігантську металоконструкцію, яка поки що готова лише наполовину. Її висота сягає 108 м, довжина - 162 м, а ширина - 257 м.

Оскільки для завершення будівництва саркофага бракує ще декількох сотень мільйонів євро, Німеччина має намір приділити цьому питанню особливу увагу в рамках свого головування в G7.