Рішення саміту в Ризі найслабше за 6 років, враховують думку Москви - ЗМІ ЄС

Середа, 13 травня 2015, 16:02

Тональність підсумкової декларації саміту в Ризі буде чи не найнижчою за час існування Східного партнерства.

Проект документа бачили журналісти брюссельського видання Euobserver.

"Вони (ЄС. – Ред.) хочуть, щоб ми були ближчими до ЄС. Ми хочемо зробити це на повноприводному BMW. А вони кажуть, що ми маємо зробити це на старих "Жигулях" російського виробництва, щоб не дратувати Кремль", - цитує видання українського дипломата.

За його словами, ЄС не вистачає бачення майбутнього Східного партнерства.

Проект декларації саміту в Ризі, як зазначає видання, виявився "навіть слабкішим, ніж той, що був прийнятий у Празі" (перший саміт Східного партнерства у 2009 році. – Ред.).

Зокрема, прохання Києва включити до декларації пункт про "визнання європейських перспектив східних партнерів" ймовірніше за все лишиться без відповіді.

"Цей пункт (про розширення. – Ред.) є каменем спотикання для більшості держав-членів", - сказав виданню європейський дипломат.

Інше джерело стверджує, що основним опонентом формулювань щодо розширення є Німеччина.

"Всі ключі знаходяться в Берліні. Саме тому Ринкевичс (глава МЗС Латвії. – Ред.) наступного тижня полетить туди, щоб дійти до спільних формулювань. Однак досі Німеччина стояла на позиції, що не співпадає з європейськими прагненнями країн Східного партнерства", - сказав співрозмовник.

Видання з посиланням на українських дипломатів зазначає, що апетити ЄС щодо розширення слабшають і через внутрішню втому, і частково "через російські заперечення".

В декларації Ризького саміту буде наголошено на важливості тристоронніх консультацій ЄС-Україна-Росія щодо ЗВТ, хоча ні для кого не секрет, що "намір Москви – послабити і відкласти торговельні заходи". Саме Німеччина змушує Київ до такого формату консультацій – в ім’я мирного процесу.

Крім того, документ певною мірою пом'якшить риторику щодо Росії, зокрема, в ньому йдеться про засудження "незаконної анексії Криму", однак нічого не сказано про російські війська на сході України, хоча раніше в ЄС вживали подібні формулювання.

Як повідомлялося, напередодні посол України при ЄС Костянтин Єлісєєв повідомив журналістам, що Ризький саміт "Східного партнерства" може стати провалом для Києва.