ЄС заборонив поставки зброї хуситам і ввів санкції проти лідерів повстанців Ємену

Понеділок, 8 червня 2015, 15:49

Євросоюз ввів ембарго на постачання зброї руху хуситів, а також ввів адресні санкції проти їх лідера Абдель Малека аль-Хусі і сина екс-президента Ємену Алі Абдалли Салеха – Ахмеда.

Рішення засноване на резолюції 2216 (2015) Ради безпеки ООН від 14 квітня 2015 року і застосовує її в ЄС, повідомляє сайт Європейської ради.

"Два громадянина Ємена додані до санкційного списку і їм заборонені поїздки до країн ЄС, а їхні активи у Європі заморожені через дії проти миру і стабільності Ємену. Абдель аль-Хусі, лідер хуситів, і Ахмед Алі Абдалл-Салех, син колишнього президента, зіграли ключову роль у військовій експансії руху Хусі у союзі з регулярними армійськими підрозділами, лояльними екс-президенту Салеху", - йдеться у повідомленні.

Крім того, Європейська рада встановила ембарго ООН на поставки зброї людям та організаціям, що підпадають під дію  обмежень. Заборона також поширюється на забезпечення технічної та фінансової допомоги, пов'язаної з військовою діяльністю.

Євросоюз засудив односторонні дестабілізуючі дії, що вживаються хусітами і силами, лояльними екс-президенту, і закликав припинити застосування насильства.