Грузія не виконала вимоги GRECO, необхідні для скасування віз в ЄС

Вівторок, 11 серпня 2015, 12:49

Грузія не виконала 7 з 15 рекомендацій про криміналізацію корупційних правопорушень і про прозорість фінансування політичних партій, надані Групою держав проти корупції (GRECO).

Про це йдеться у доповіді GRECO, опублікованій у вівторок.

"На сьогоднішній день, із загального числа 15 первинних рекомендацій (наданих у 2011 році) Грузія задовільно реалізувала вісім", - йдеться у повідомленні.

Виконання рекомендацій GRECO для Грузії, як і для України, є однією з умов Плану дій візової лібералізації (ПДВЛ). Остаточний звіт про виконання ПДВЛ буде оприлюднений до кінця року, і Грузія до цього часу не встигає виконати рекомендації. Таким чином, або сторони домовлятимуться про часткове виконання ПДВЛ, або реалізація безвізового режиму буде відтермінована.

За даними GRECO, всі п'ять рекомендацій, пов'язаних з інкримінуванням (криміналізація корупційних правопорушень) були реалізовані, зокрема, ратифіковано Додатковий протокол до Конвенції про кримінальну відповідальність за корупцію.

Що стосується прозорості фінансування політичних партій, то з десяти первинних рекомендацій тільки три були реалізовані, що було відзначено ще в 2013 році, незважаючи на певний прогрес, інші сім рекомендацій були реалізовані лише частково.

GRECO зазначає, наприклад, що, хоча незалежність і неупередженість Державного аудиторського офісу, на який покладено моніторинг політичних фінансів, була досягнута не тільки в законі, а й на практиці, у повному обсязі обов’язки Офісу не були відображені у відповідних нормативно-правових актах, і його досвід і потенціал у цій області вимагають подальшого посилення.

Також є застереження про необхідність ефективнішого запобігання випадків зловживання адміністративним ресурсом, більш активного розслідування порушень політичних правил фінансування.

"GRECO просить грузинську влада представити додаткову інформацію, яка стосується реалізації невиконаних рекомендацій, не пізніше 31 березня 2016 року", - підкреслюється в повідомленні.

Нагадаємо, у травні Єврокомісія оприлюднила звіт про виконання Грузією Плану дій візової лібералізації (ПДВЛ) і визнала повне виконання восьми блоків. По трьох блоках виконання "майже повне". Ще по чотирьох – "прогрес частковий, з доброю перспективою подальшого виконання".

ЄК надала грузинський владі низку рекомендацій, які належить виконати:

- проводити реформи цивільної служби з прийняттям закону про державну службу відповідно до міжнародної практики встановлення обсягу і норми професійної та деполітизованої цивільної служби. Додаткові гарантії, що покривають звільнення голови Бюро цивільної служби, повинні бути включені в закон.

- встановити систематичний контроль активів, підкріплений системою штрафних санкцій, для стримування нез'ясовного збагачення, конфліктів інтересів та несумісності.

- переконатися, що правила, які встановлюють критерії для відмови від тендерів при державних закупівлях, чітко визначають точні обставини, за яких це може бути зроблено, і процедури, яких необхідно дотримуватися. Ці процедури повинні бути публічними. Рішення відмовитися від тендера мають потребувати схвалення Державного агентства з закупівель.

- проводити подальше посилення практичного захисту "інформаторів" шляхом запровадження правил і процедур, які забезпечували б безпечну звітність, сприяти подальшому підвищенню обізнаності держслужбовців щодо практики "інформаторів".

- продовжити роботу із реалізації всіх рекомендацій GRECO.

Як повідомлялося, у липні GRECO опублікувала звіт щодо України, в якому повідомлялося про повне виконання 20 з 25 рекомендацій.