Порошенко на Генасамблеї ООН говоритиме про вето Радбезу

П'ятниця, 18 вересня 2015, 15:44

Президент України Петро Порошенко на Генеральній асамблеї ООН підніме питання обмеження права вето, дотримання цінностей Статуту Організації, а також питання протидії гібридним війнам.

Про це заявив заступник глави адміністрації президента Костянтин Єлісєєв, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми будемо багато уваги приділяти просуванню ідеї президента з приводу поступового обмеження або часткового обмеження застосування права вето в рамках Ради безпеки ООН, і в цьому зв'язку ми будемо, звичайно ж, працювати з нашими партнерами - з тими країнами, які підтримують цю ідею", - сказав Єлісєєв.

За його словами, мова йде про ініціативу обмежити право вето постійних членів Радбезу ООН у випадках, якщо здійснюються злочини проти людства, геноцид чи військові злочини. "Ви розумієте, чому для нас це принципово", - додав він.

Єлісєєв сказав, що українська делегація на чолі з президентом їде на цей захід з низкою ініціатив та пропозицій, які Порошенко оголосить під час заходів.

"Ключове для нас – це обрання України до складу непостійних членів Ради безпеки ООН. Ви знаєте, що це важлива подія для будь-якої країни, це велика честь. І ви знаєте, що останній раз Україна була непостійним членом близько 15 років тому", - сказав Єлісєєв.

Крім того, Порошенко підніме питання, що стосуються ситуації на Донбасі, зокрема, торкнеться екологічного аспекту агресії в східних регіонах.

"Ще одне питання, яке ми хочемо запустити в ООН, - це дискусія на тему гібридних воєн і способів протидії їм з метою мобілізації міжнародної підтримки", - сказав Єлісєєв.

Раніше повідомлялося, 67 країн уже підтримали ініціативу утримання від права вето в Раді безпеки ООН у випадках, коли конфлікти набувають особливої жорстокості.