ЄС буде у небезпеці, поки Болгарія не приєднається до Шенгену - віце-прем'єр

Понеділок, 19 жовтня 2015, 12:44

Болгарія не може перевірити у Шенгенській інформаційній системі чи зареєстровані біженці, які потрапляють до країни, як злочинці або терористи, і це становить загрозу для ЄС.

Про заявила болгарський віце-прем'єр Меглена Кунєва, повідомляє Euractiv.

У той час, коли ЄС готується піти на істотні поступки Туреччині в обмін на допомогу із вирішенням міграційної кризи, Кунєва, колишній єврокомісар, а нині член правоцентристської уряду Бойко Борисова, порушила питання про довгоочікуване приєднання Болгарії до Шенгену.

Вона підкреслила, що без доступу до Шенгенської інформаційної системи (SIS), Болгарія не може перевірити особистості мігрантів з базою даних відомих злочинців і потенційних терористів.

Болгарія налагодила ефективну процедуру реєстрації мігрантів на своїй території, на відміну від Греції та Італії. Біженці уникають Болгарії саме тому, що вони ризикують бути зареєстровані і можуть бути повернуті владою західних країн ЄС.

Кунєва зазначила, що без членства у Шенгені Болгарія не може зробити свій внесок у зміцнення агентство ЄС з управління зовнішніми кордонами Frontex.

Учасниками Шенгенської угоди на даний момент є 22 з 27 країн Євросоюзу. Британія, Ірландія та Кіпр не входять до Шенгену, а Румунія та Болгарія знаходяться на шляху до вступу до нього.

Як повідомлялося, президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що Болгарія готова стати частиною Шенгенської зони.