Єврокомісія: Туреччина уповільнила процес реформ на шляху до ЄС

Вівторок, 10 листопада 2015, 11:25

Туреччина вповільнила процес реформ на шляху до ЄС, в країні погіршилась ситуація з повагою до основних прав людини.

Про це йдеться в доповіді Єврокомісії про прогрес Туреччини на шляху до ЄС.

"В доповіді підкреслюється загальний негативний тренд щодо верховенства права і основних прав людини. Значні недоліки спостерігаються в судовій системі, а також в ситуації з свободою  вираження думок і свободи зібрань" - йдеться в документі.

В Єврокомісії відзначили погіршення безпекової ситуації в країні, однак закликали до відновлення мирних переговорів з курдами.

"Комісія сподівається побачити кінець ескалації насильства в Туреччині і повернення до переговорів щодо врегулювання курдського питання," – заявив в Європарламенті єврокомісар з політики сусідства і переговорів про розширення Йоганес Ган, якого цитує Reuters.

"Темпи реформ в Туреччині сповільнилися протягом останнього року, в тому числі у зв'язку із тривалим виборчим процесом  і політичним розподілом", - зазначили в Єврокомісії.

"Протягом останнього року суттєві недоліки вплинули на незалежність судової влади, а також на свободу зборів і свободу висловлювання думок, зокрема, йдеться про посилення тиску на ЗМІ та залякування журналістів", - заявив Ган.

Водночас Єврокомісія заявила, що Туреччина "надає безпрецедентний обсяг гуманітарної допомоги біженцям з Іраку і Сирії".