Бойовиками в Сирії була використана хімічна зброя - ЗМІ

П'ятниця, 6 листопада 2015, 17:45

Експерти з хімічної зброї визначили, що в сирійському місті, де відбувалися бойові дії за участю бойовиків "Ісламської держави", було використано гірчичний газ.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на конфіденційну доповідь Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ).

У висновках експертів йдеться, що "з повною упевненістю можна стверджувати, що як мінімум дві людини піддавалися дії іприту" в місті Мареа, на північ від Алеппо 21 серпня. "Дуже ймовірно, що дія іприту призвела до загибелі дитини", - йдеться у документі.

Це перше офіційне підтвердження використання іприту, широко відомого як гірчичний газ, у Сирії, хоча сирійський уряд раніше погодився знищити свої запаси хімічної зброї, включаючи іприт.

У звіті не згадується ІДІЛ, адже до функцій експертів не входило висувати обвинувачення проти будь-кого, але дипломатичні джерела заявили, що хімікат був використаний в зіткненнях між "Ісламською державою" та угрупуванням повстанців, що відбувалися в місті в той час.

"Це піднімає важливе питання: звідки взявся іприт? Або вони (ІДІЛ) знайшли спосіб виробляти його самі, чи, можливо, він походить із невідомих запасів, захоплених ІДІЛ. Обидва варіанти викликають занепокоєння", - сказав один із дипломатів.

Сирія мала повністю віддати токсичні хімікати 18 місяців тому. Їхнє використання є порушенням резолюцій Ради безпеки ООН і Конвенції про заборону хімічної зброї.

Висновки були частиною трьох доповідей, опублікованих членами ОЗХЗ минулого тижня. Вони додають все більше доказів того, що ІДІЛ отримала і використовує хімічну зброю в Іраку і Сирії.

Курдські військові раніше заявляли, що бойовики ІДІЛ обстріляли їхні позиції в Північному Іраку мінами, що містили іприт, в ході зіткнень у серпні. За їхніми словами, зразки крові, взяті у 35 бійців, підтвердили використання гірчичного газу.