У Польщі журналістам заборонили вхід до кулуарів парламенту

Середа, 13 січня 2016, 13:16

Маршал Сейму Польщі заборонив журналістам вхід до кулуарів.

Як повідомляє Gazeta Wyborcza, за інформацією прес-служби польського парламенту, таке рішення було ухвалено для "підтримки порядку і безпеки".

Як стало відомо журналістам, 31 грудня 2015 року маршал Сейму Марек Кухчинський, який представляє правлячу партію "Право і справедливість", своїм розпорядженням вніс зміни до регламенту роботи Сейму, який забороняє журналістам доступ до кулуарів.

Наразі у прес-службі Сеймі не уточнюють офіційні причини заборони та не вказують термін дії таких обмежень.

Окрім того, у прес-службі Сейму повідомили, що розпорядження було видане на прохання "групи депутатів" (при цьому не зазначили, яких саме депутатів) і було ухвалене Конвентом сеньйорів Сейму.

Видання нагадує, що востаннє доступ до кулуарів парламенту був обмежений у 2007 році. Тоді у Сеймі Польщі головуюче положення також займала партія "Право і справедливість".

Нагадаємо, у Польщі від початку року розгортається скандал, пов'язаний з ухваленням нової редакції закону про ЗМІ, який опозиційні політики та медіа-спільнота вважають загрозливим для свободи слова.

Закон про ЗМІ розкритикували в ЄС. Так, сьогодні, 13 січня, Єврокомісія розглядатиме це питання на своєму засіданні.

Окрім того, варто додати, що наприкінці минулого року польський парламент схвалив новий закон про Конституційний суд, який теж викликав хвилю обурення громадськості.