В Македонії опозиція погрожує бойкотувати дострокові вибори

Субота, 16 січня 2016, 12:09

Македонська опозиція погрожує бойкотувати дострокові вибори у квітні, передбачені укладеною за посередництва ЄС угодою, яка покликана покласти край політичній кризі в країні.

Про це в ніч на суботу заявив лідер опозиції соціал-демократ Зоран Заєв, повідомляє Reuters.

Минулого року всі сторони домовилися про проведення 24 квітня виборів – на два роки раніше запланованого. Укладена за посередництва ЄС угода мала намір завершити місяці політичної кризи, що виникла через звинувачення уряду Ніколи Груєвські у прослуховуванні опозиції.

Однак, на думку Заєва, відставка Груєвські у п’ятницю ще не забезпечує виконання всіх умов угоди для проведення вільних і справедливих виборів.

За його словами, необхідні реформа ЗМІ, зменшення впливу уряду, вирішення проблем зі списками виборців.

"Ми не будемо брати участі у виборах без своєчасного регулювання ЗМІ і корекції виборчих списків. Якщо вибори будуть 24 квітня, ми не братимемо в них участь. Ми будемо продовжувати боротися за демократичні умови для проведення виборів" - заявив Заєв.

У відповідь Груєвські, який подав у відставку у п'ятницю, як передбачено угодою за 100 днів до виборів, опозиція намагається таким чином "втягнути країну у ще глибшу кризу".

Єврокомісар з розширення Йоганес Ган, який підписував угоду, заявив, що зараз все залежить від рішення політичних партій.

"Я лише можу закликати всі сторони взяти участь у виборах", - сказав він.

Криза в Македонії, як відомо, розгорілася навколо заяв опозиції про наявність таємних аудіозаписів, які велися з лютого 2015 року та свідчать про те, що Груєвскі наказав вести незаконне стеження за 20 тисячами осіб, включаючи міністрів.

Як відзначала опозиція, записи містять компрометуючі свідчення проти багатьох високопоставлених чиновників.

Груєвскі, який утримував владу з 2006 року, наполягає, що записи були "сфабриковані" невідомими іноземними спецслужбами і віддані опозиції, щоб дестабілізувати ситуацію в країні.