Французька компанія подала позов проти Литви на 100 млн євро

Середа, 27 січня 2016, 14:38

Французька група Veolia, яка контролює литовське підприємство теплопостачання Liteskо, пред'явила позов проти Литви попередньою вартістю 100 млн євро.

Про це повідомляє Delfi.

Позов пред'явлений в Міжнародний центр із врегулювання інвестиційних спорів (ICSID) у Вашингтоні. Veolia вимагає відшкодувати збиток, понесений нібито через нечесну поведінку Литви і присвоєння інвестицій компанії в Литві.

У компанії відзначають, що підстава звернення в міжнародний арбітраж – небажання Литви компенсувати збитки, які контрольовані Veolia дочірні підприємства Vilniaus energija і Litesko понесли через нібито несправедливі і дискримінаційні зміни у правових актах і рішеннях у сфері регулювання діяльності.

Компанія заперечує постійні звинувачення у високих цінах на опалення: "Ціни на опалення не встановлює Vilniaus energija або Litesko, їх встановлює влада".

Нещодавно литовський суд відхилив позов підприємства про переплату в розмірі 19 млн євро за поставлений "Газпромом" Литві дорогий газ.  

В даний час суд розглядає справу, в якій пред'явлені звинувачення колишньому голові правління Vilniaus energija та іншим керівникам підприємства, а антимонопольна служба нещодавно оштрафувала підприємство на 19 млн євро.

Контрольоване компанією Veolia підприємство теплопостачання Litesko управляє тепловими господарствами в 8 містах Литви, деякі з них взяті в оренду на 20-30 років.