Сирійська опозиція ставить нові умови для мирних переговорів

Середа, 27 січня 2016, 16:38

Опозиційна сирійська коаліція, відома як Вищий переговорний комітет, заявляє про необхідність реалізації справжнього поліпшення ситуації на місцях перед початком переговорного процесу в Женеві.

Про це повідомляє Associated Press.

Одна з найбільших опозиційних сторін в сирійській війні вказує на малоймовірність присутності на переговорах, які мають розпочатися в п’ятницю, та їхнє швидке завершення.

Наразі очікування щодо якихось проривів від переговорів дуже низькі, а спеспредставник ООН Стеффан де Містура назвав їх початком затяжного процесу консультацій між різними сторонами конфлікту, а не реальними мирними переговорами між ворогуючими сторонами.

Халед Насер, член сирійської Національної коаліції - однієї з головних опозиційних груп у комітеті - повідомив у середу, що він вважає переговори з обмеженими амбіціями "витрачанням часу".

"П'ятниця ніколи не була початком переговорів. Де Містура сказав, що це для консультацій і дискусій.... Ми не хочемо витрачати час на консультації і обговорення", - сказав він.

Як повідомлялося, Туреччина погрожує не брати участь у дипломатичних зустрічах, якщо курдська опозиційна партія "Демократичний союз" (PYD) з Сирії стане учасником переговорів.

В то же час, глава МЗС РФ Сергій Лавров наполягав на тому, що переговори по Сирії за підтримки ООН не будуть успішним, якщо на них не запросять представників курдів.