Санкційна війна із Заходом може розтягнутися на десятиліття - Лавров

Середа, 10 лютого 2016, 09:45

Санкційна війна між Росією та Заходом може тривати десятиліттями.

Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в інтерв'ю виданню "Московский комсомолец".

"Може, знаючи американців. З одного боку – це велика країна. А з іншого – її представники виконавчої і законодавчої влади ведуть себе дуже дріб'язково", - відзначив він, відповідаючи на питання.

"Але підкреслю, що ніхто не зацікавлений у погіршенні відносин з США. Ми не будемо робити це на шкоду собі, і вони це чудово знають. Але ми будемо співпрацювати настільки, наскільки вони готові до цього, на основі поваги інтересів один одного, взаємної вигоди, а не у вигляді підпорядкування диктату: "Ми введемо санкції проти вас, а потім подивимося, як ви будете справлятися", - зауважив Лавров.

Водночас, за його словами, в питанні "активної фази" санкційної війни наразі наступає момент істини.

"Мені здається, що зараз настає "момент істини". Принаймні, в цьому році буде ясно, наскільки Євросоюз вже усвідомлює, що нинішня ситуація стає непристойною для зовнішнього іміджу ЄС", - наголосив глава МЗС РФ.

"Коли влітку закінчиться термін дії чергової порції санкцій, тоді буде ясно, чи буде Європа по-чесному ставитися до своїх заяв щодо необхідності виконання не тільки Росією, а й Україною мінських угод або вона піде на поводу у агресивної меншості, яка є в ЄС і яка сформована русофобськими країнами", - підкреслив він.

Нагадаємо, виконання мінських угод передбачалося до кінця 2015 року. Однак їх імплементацію відклали на кілька місяців.

Економічні санкції проти Росії були продовжені Євросоюзом до 31 липня 2016 року.