НАТО розгляне запит США на використання літаків AWACS проти ІДІЛ

Вівторок, 9 лютого 2016, 14:39

Міністри оборони країн НАТО розглянуть запит США на використання розвідувальних літаків альянсу AWACS для посилення ефективності авіаударів сил коаліції під командуванням США по позиціях "Ісламської держави".

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції напередодні зустрічі міністрів оборони альянсу, запланованій на 10-11 лютого.

"НАТО підтримує всі зусилля по боротьбі з "Ісламською державою". Міністри оборони НАТО розглянуть на зустрічі в Брюсселі запит США використовувати літаки AWACS для посилення ефективності авіаударів сил коаліції", - сказав Столтенберг.

Система AWACS на базі літака Boeing 707-300B

При цьому він підкреслив, що НАТО, як організація, не входить до коаліції по боротьбі з ІДІЛ, хоча всі країни альянсу є членами цієї коаліції.

"Північноатлантичний альянс готовий сприяти державам, які ведуть боротьбу з терористичним угрупуванням "Ісламська держава", - додав він.

Зазначимо, система AWACS здатна контролювати повітряний простір в радіусі понад 400 км і обмінюватися інформацією через цифрові канали передачі даних з командирами різних військових підрозділів.