ЗМІ: Референдум у Нідерландах став прикладом дії пропаганди РФ

Понеділок, 11 квітня 2016, 11:28

Результати референдуму в Нідерландах стали наочним прикладом дії російської пропаганди в Європі.

Про це пише лауреатка Пулітцерівської премії Енн Епплбаум у The Washington Post.

"Протягом останніх років у Нідерландах було багато російської пропаганди, і вона посилилася в останні місяці",  - відзначає вона.

"Більшість пропаганди служила, щоб створити додаткову невизначеність і побоювання з приводу неіснуючої української загрози. Багато новин і фотографій, які використовувалися табором "проти" були зняті безпосередньо Russia Today та Sputnik", - наголосила Епплбаум.

"Згідно з опитуванням, 59% тих, хто проголосував проти угоди, у якості важливого аргументу вказали те, що Україна корумпована; 19% вважають, що Україна відповідає за аварію МН-17,який російські сепаратисти збили над Україною у 2014 році; 34% вважають, що договір стане гарантією членства України в Європейському Союзі. Останні два (аргументи), безумовно, є помилковими. Перший, хоч і правдивий, навряд чи є раціональним аргументом проти угоди, яка має на меті зменшити корупцію в Україні", - підкреслила журналістка.

"Не сумніваюся, що рішення буде знайдено, але все це виявляється, не так важливо, як урок, який ми щойно вивчили: невеликі меншини озлоблених людей, добре організовані, можуть перекричати розділену, залякану,  індиферентну центристську більшість в Західній Європі, і Росія готова їм у цьому допомогти. Цього разу ставки були не такі високі, але наступного разу вони можуть бути вищі", - відзначила Епплбаум.

Нагадаємо, за попередніми результатами 61,1% тих, хто взяли участь у референдумі у Нідерландах 6 квітня, проголосували проти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна не може продовжити ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС за умови, коли значна більшість нідерландців проголосувала проти документа.