Глави МЗС країн ЄС вперше обговорять референдум у Нідерландах 18 квітня - ЗМІ

П'ятниця, 15 квітня 2016, 16:02

Міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс, як очікується, 18 квітня поінформує своїх колег із Ради ЄС про те, що думає нідерландська влада стосовно підсумків референдуму про асоціацію ЄС-Україна.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна із посиланням на високопоставленого європейського чиновника в Брюсселі.

"Це було консультативне голосування. Про висновки щодо цього має вирішувати нідерландський уряд", - нагадав співрозмовник позицію голови Єврокомісії Жан-Клода Юнкера.

Він закликав почекати заяви прем'єр-міністра Нідерландів. За його словами, ясно, що нідерландська сторона взяла паузу, щоб прийняти рішення щодо подальших кроків. "У понеділок отримаємо перші відомості від міністра закордонних справ Нідерландів", - пояснив він.

Функціонер ЄС зазначив, що "запитання необхідно ставити не нам, а нідерландському уряду, це він має робити висновки з референдуму".

"Що стосується Євросоюзу, то ми лише говоримо, що угода про асоціацію з Україною була ратифікована 27 (із 28) державами-членами, ми очікуємо ратифікації Нідерландами, і вибір залежить від нідерландського уряду. Це йому робити висновки з цього референдуму", - пояснив європейський чиновник.

"Юнкер ясно сказав, що не слід забігати наперед. Я вважаю, що ввечері в понеділок ми знатимемо більше. Міністр закордонних справ Берт Кундерс зможе дати нам деякі деталі позиції свого уряду. Але ми наразі не знаємо цих деталей", - пояснив співрозмовник.

Пізніше в п'ятницю офіційний представник Європейської комісії Александр Вінтерштейн, відповідаючи на запитання журналістів на брифінгу в Брюсселі, також заявив, що висновки з референдуму має робити нідерландський уряд, і він має вирішувати, яких заходів необхідно вжити.

"Про те, як чинити з підсумками референдуму, це нідерландському уряду роздумувати і висувати план щодо наслідків цієї події", - сказав прес-секретар.

Рада ЄС 18 квітня обговорить "Східне партнерство" у зв'язку з підготовкою до травневої міністерської наради учасників програми. Питання буде заслухано без прийняття висновків Радою ЄС.

Нагадаємо, на консультативному референдумі у Нідерландах 6 квітня проти Угоди про асоціацію України з Євросоюзом проголосували 61% голландців, які прийшли на дільниці.

Також повідомлялося, що свою позицію щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС уряд Нідерландів визначить не раніше кінця червня.