Змінити роботу поліції можна і без грошей - глава місії ЄС

Понеділок, 18 квітня 2016, 13:07

Реформувати поліцію можна й без значного фінансування та високих зарплат.

Про це  заявив глава Консультативної місії ЄС з реформування цивільного сектора безпеки (КМЄС) Кястутіс Ланчінскас в інтерв'ю Європейській правді.

"Я на 100% впевнений: якою б складною не була економічна ситуація, ви повинні визначити собі першим пріоритетом зміни в держорганах. І цей пріоритет має бути підкріплений фінансуванням. Але сама лише зарплата нічого не вирішить. Повинна бути довга робота з формування внутрішньої культури всіх держорганізацій", - зауважив він.

За словами  Ланчінскаса, в України є своя історія успіху - так званий "самбірський проект", - який засвідчує, що навіть існуючі ресурси можна використовувати набагато ефективніше.

"Самбір показав, що успіх можливий без грошей. У нашій місії не було спецфінансування на цей проект, але нам вдалося практично без інвестицій змінити поліцейську діяльність. Як це було: приїхали наші експерти, зробили оцінку ситуації і допомогли реорганізувати роботу цієї поліцейської дільниці. І люди почали довіряти поліції!" - наголосив він.

"Якщо раніше в Самборі міліція приїжджала на виклик за дві-три години, і навіть півдня, кажуть, могли її чекати, то зараз група приїздить за 20-30 хвилин максимум навіть у найвіддаленіші місця району. А в межах міста йдеться про 4-5 хвилин. Це дуже хороший показник", - розповів глава місії ЄС.

Як відзначив Ланчінскас, поліцейські, особливо в сільській місцевості, повинні допомагати вирішувати ці проблеми, та водночас показувати людям, якими є правила гри.