Іспанії і Португалії загрожують санкції за невиконання бюджетних правил ЄС - ЗМІ

Середа, 18 травня 2016, 09:52

Єврокомісія запропонує покарати Іспанію і Португалію за систематичне невиконання податково-бюджетних правил ЄС щодо дефіцитів державних бюджетів, які постійно перевищують 3-відсотковий ліміт.

Про це повідомляє EurActiv із посиланням на джерела в інституціях ЄС.

За даними видання, 18 травня будуть схвалені рекомендації, які вперше в історії ЄС призведуть до введення санкцій проти Мадрида та Лісабона за порушення Пакту стабільності і зростання.

Єврокомісія вважає, що Мадрид і Лісабон не вживають "ефективних заходів" для виконання завдань щодо скорочення дефіциту в цьому році.

Відповідно, Єврокомісія буде приймати рішення згідно зі статтею 126.8 пакту, яке в кінцевому рахунку призведе до накладення штрафу в розмірі до 0,2% від ВВП.

Паралельно комісія прийме рекомендації щодо конкретних заходів, які країнам доведеться прийняти в найближчі три місяці, і новий список необхідних дій по дефіциту бюджету на цей рік і на наступний.

Крім того, буде прийнято рішення надати тільки один додатковий рік піренейській економіці для скорочення дефіциту нижче встановлених 3% ВВП.

Комісар з економічних питань П'єр Московічі спочатку пропонував більше двох років. Він скептично оцінює можливості Іспанії скоротити дефіцит з 5,1% у 2015 році до 3% в 2017 році, враховуючи політичний глухий кут, в якому знаходиться країна.

Перш ніж приймати рішення про штраф, рекомендацію Єврокомісії має схвалити Рада ЄС.

Чиновники ЄС розраховують, що міністри фінансів країн ЄС схвалять пропозиції або 17 червня, або в липні, так як тема не входить до порядку денного зустрічі міністрів, яка відбудеться 25 травня.

Після того, як Рада підтримає вердикт Єврокомісії щодо відсутності ефективних дій, і новий комплекс заходів і календар виконання податково-бюджетних правил, органи виконавчої влади мають 20 днів, щоб запропонувати штраф.

Після цього Іспанія і Португалія будуть мати десять додаткових днів для пояснення своїх дій, щоб уникнути штрафу.

Сума штрафу може бути до 0,2% ВВП, хоча може бути зменшена або навіть близька до нуля. Після того, як остаточна цифра буде фіксована, Рада ЄС може прийняти або відхилити її кваліфікованою більшістю, або змінити суму кваліфікованою більшістю.