В ЄС критикують рішення Туреччини позбавляти імунітету опозиційних депутатів

Субота, 21 травня 2016, 12:43

В ЄС занепокоєні рішенням турецького парламенту щодо позбавлення недоторканності депутатів через судове переслідування.

Про це йдеться в спільній заяві високого представника ЄС з зовнішньої і безпекової політики Федеріки Могеріні і єврокомісара з політики сусідства і переговорів про розширення Йоганеса Гана.

"Рішення турецького парламенту дозволити скасування депутатської недоторканності для великого числа членів парламенту є приводом для серйозного занепокоєння" йдеться у заяві.

У ЄС нагадали, що імунітет повинен застосовуватися до всіх на недискримінаційній рішення про його зняття має прийматися у відповідності до  кожного конкретного випадку, згідно з прозорими критеріями, які не підпадають під дію будь-яких політичних міркувань.

На ухвалення змін до конституції Туреччини відреагував і голова Європарламенту Мартін Шульц, який висловив занепокоєння тим, що Анкара "все більше віддаляється від євростандартів". "З моменту останніх виборів систематично вихолощуються принципи правової держави і цементується панування однієї людини", - заявив Шульц, якого цитує Deutsche Welle.

Як повідомлялося, парламент Туреччини схвалив суперечливий законопроект, за яким можна буде позбавити депутатів від їх імунітету через судове переслідування.