Євродепутати нагадали владі РФ про умови утримання українців у в’язницях

П'ятниця, 6 травня 2016, 12:05

Депутати Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський та Казімеж Міхал Уяздовський написали листи до керівників російських пенітенціарних установ, де утримуються українські громадяни – Микола Карпюк, Станіслав Клих, Геннадій Афанасьєв, Олександр Костенко та Юрій Солошенко.

Про це повідомила Фундація "Відкритий діалог".

Євродепутати попередили, якщо права українців будуть порушуватися і надалі, то кількість росіян в санкційному списку ЄС може зрости.

В своїх листах європарламентарі висловили занепокоєння умовами утримання українців, а також тривожними відомостями про ненадання їм кваліфікованої медичної допомоги, якої ті потребують. 

Особлива стурбованість була висловлена у зв’язку із погіршенням стану здоров’я 74-річного Юрія Солошенка, якому у колонії діагностували рак. Крім того він має інші недуги, серед яких - захворювання серця.

"Європейський Союз продовжуватиме пильно стежити за справою Юрія Солошенка та інших українців, що були незаконно ув’язнені в Росії в контексті триваючого російсько-українського конфлікту. Будь-яке порушення міжнародного законодавства буде слугувати причиною для введення персональних санкцій проти осіб, причетних до цих ганебних випадків переслідування", - йдеться в листі Саріуш-Вольського.

Інші ув’язнені українці також зіткнулись з випадками ненадання їм необхідної медичної допомоги. 

Саріуш-Вольський та Уяздовський попросили керівників російських пенітенціарних установ інформувати їх про стан здоров’я українців.

Депутати також закликали забезпечити належне відвідування ув’язнених родичами та українськими дипломатами, як того вимагає російське законодавство.