Болгарія і Словаччина домовилися про будівництво газопроводу Eastring

П'ятниця, 10 червня 2016, 12:39

Болгарія і Словаччина підписали угоду про будівництво газопроводу Eastring, який має забезпечити постачання газу в балканські країни.

Про це повідомляє Novinite.

В рамках Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного Bulgartransgaz і оператором газотранспортної системи Словаччини Eustream, дві компанії проводитимуть спільну роботу над тим, як забезпечити фінансування ЄС, а також вивчити нові можливості трубопроводу.

Eastring було запропоновано Словаччиною після припинення проекту "Південний потік".

Пропонований трубопровід є одним із пріоритетних проектів для фінансування в рамках запланованих Європейською комісією інвестицій в енергетичний сектор.

Газопровід обʼєднає газопроводи України, Словаччини, Чехії, Угорщини і Румунії в один Балканський газовий хаб недалеко від болгарського чорноморського порту Варна.

За задумом, Eastring буде фактично універсальним газопроводом, який дозволить забезпечити постачання газу як із Західної Європи, так і Росії, Азербайджану, Іраку, Ірану і Кіпр.

Проект дасть поштовх до реалізації стратегічної мети Болгарії стати регіональним газовим хабом на Балканах, що має допомогти країні скоротити її майже повну залежність від імпорту російського газу.