Шотландія хоче провести другий референдум про незалежність через Brexit

П'ятниця, 24 червня 2016, 13:44

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявляє про високу імовірність проведення другого референдуму з питання шотландської незалежності.

Про це повідомляє ВВС.

За словами Стерджен, питання проведення референдуму "обов'язково має бути на столі", тому що країні загрожує перспектива виходу з ЄС проти її волі.

За її словами, у Шотландії відбулися "значні та істотні зміни обставин" з того часу, як шотландці у 2014 році вирішили на референдумі залишитися в складі Сполученого Королівства.

Але оскільки Велика Британія проголосувала за те, щоб вийти з ЄС, уряд Шотландії "почне підготовку необхідного законодавства" для другого референдуму.

"Ми чітко сказали, що ми не хочемо виходити з ЄС. Я зроблю все необхідне, щоб ці прагнення реалізувалися... референдум про незалежність дуже ймовірний", - сказав Стерджен.

На вчорашньому референдумі 62% виборців Шотландії проголосували за те, щоб Британія залишилась в ЄС.

Нагадаємо, на минулорічному референдумі шотландські виборці відкинули ідею про незалежність Шотландії від Британії.

Тоді проти незалежності Шотландії проголосувало 55% громадян країни.

У квітні цього року глава шотландського уряду Нікола Стерджен заявила, що Шотландія повинна мати право провести новий референдум про незалежність, якщо Велика Британія на референдумі вирішить вийти зі складу Європейського Союзу.