Шотландія почне термінові переговори з Брюсселем, щоб зберегти своє місце в ЄС

Субота, 25 червня 2016, 14:44

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила, що шукатиме "термінових дискусій" з Брюсселем з метою "захистити місце Шотландії у ЄС" після того, як Британія проголосувала за вихід з союзу.

Про це вона заявила за результатами позачергового засідання уряду Шотландії у суботу, повідомляє The Telegraph.

"Кабінет погодився на пошук можливості негайно розпочати дискусії з інституціями ЄС і державами-членами, щоб вивчити всі варіанти захисту місця Шотландії у ЄС" - сказала Стерджен.

Крім того, вона збирається створити консультативну групу з експертів, які будуть консультувати її з юридичних, фінансових та дипломатичних питань, оскільки вона прагне продовжити членство Шотландії в ЄС.

Перший міністр також повідомила, що її кабінет погодився почати роботу над законодавством, яке дозволило б опцію другого референдуму про незалежність.

"Ми готові діяти рішуче задля єдності Шотландії і її прогресу. Як я вже говорила вчора, другий референдум про незалежність, безсумнівно є варіантом, який має бути на столі і який фактично вже є на столі" - заявила Стерджен.

Нагадаємо, 62% виборців Шотландії проголосували за те, щоб Британія залишилась в ЄС.

На референдумі 2014 року шотландські виборці відкинули ідею про незалежність Шотландії від Британії.

Тоді проти незалежності Шотландії проголосувало 55% громадян країни.

У квітні цього року глава шотландського уряду Нікола Стерджен заявила, що Шотландія повинна мати право провести новий референдум про незалежність, якщо Велика Британія на референдумі вирішить вийти зі складу Європейського Союзу.