Туреччина вимагає від Пакистану закрити школи, причетні до організації Гюлена

Вівторок, 2 серпня 2016, 15:58

Влада Туреччини тисне на уряд Пакистану з вимогою закрити школи, причетні до організації Гюлена, що знаходяться на території країни.

Про це пише Reuters.

"Уряд Пакистану у відповідь на вимоги міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу обіцяє розслідувати діяльність мережі шкіл, які можуть бути пов’язані з організацією Фетхуллаха Гюлена", – йдеться у повідомленні.

Проте наразі міністр закордонних справ Пакистану Сартадж Азіз зовнішньої політики виступив проти закриття Міжнародної школи PakTurk (як того вимагає Туреччина) де навчається 10 000 студентів, і заперечує її причетність до Гюлена.

Очільник зовнішньополітичного відомства Пакистану пообіцяв ретельну перевірку всіх шкіл, які можуть бути причетні до організації Гюлена і висловив сподівання, що їх все ж таки не доведеться закривати.

Варто додати, що ісламістський рух "Хизмет", який повʼязують з Гюленом, має близько 2000 освітніх установ в 160 країнах.

Організація PakTurk, що працює в Пакистані протягом 21 року і має більше двох десятків осередків, заперечує свою причетність до мережі Гюлена.

"Ми глибоко стурбовані твердженнями ... які намагаються повʼязати PakTurk в Пакистані з Фетхуллахом Гюленом", – йдеться в повідомленні організації.

"Школа не має жодного зв'язку з будь-якої політичною або релігійною організацією", – відзначає прес-служба школи.

Нагадаємо, в ніч на 16 липня прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив, що Туреччина зіткнулася зі спробою повстання армії.

Прем'єр-міністр Туреччини звинуватив в організації спроби військового перевороту опозиційного мусульманського проповідника Фетхуллаха Гюлена.

Турецька влада стверджує, що Гюлен створив терористичну мережу під назвою "Паралельна держава".