ЄСПЛ 1 вересня винесе рішення у справах постраждалих у Скнилівській трагедії

Вівторок, 23 серпня 2016, 19:35

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) 1 вересня винесе рішення у справах українців, які позиваються до української влади через Скнилівську трагедію.

Про це йдеться у повідомленні на сайті суду.

Позивачем в одній зі справ виступають Ніна і Анастасія Міхно (бабуся і онука). В результаті трагедії Анастасія втратила обох батьків.

Другу скаргу до суду направили чотири українки – сестри Світлана та Людмила Атаманюки, їхня мати, Ганна Атаманюк (нині померла)та племінниця Світлани, Анна Лоскутова. На Скнилівському літовищі загинули донька, зять та двоє онуків Світлани.

Посилаючись на статтю 2 Конвенції з прав людини (право на життя) всі шість позивачів заявляють, що українська влада відповідальна за катастрофу, яка забрала життя їх рідних, через те, що не змогла ухвалити необхідне законодавство, вжити адміністративні і практичні заходи для захисту людей під час авіа шоу.

Крім того, посилаючись на статтю 6 параграф 1(право на чесний суд в розумних часових рамках) і статтю 13 (право на ефективний засіб правового захисту), позивачі стверджують, що суду у їхніх справах бракувало незалежності і безсторонності, процеси тривали надто довго і потерпілим не було забезпечено належний захист.

Позивачі у другій справі також вказують на статтю 3 (заборона нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження) і скаржаться на організацію процедури ідентифікації жертв катастрофи.

Нагадаємо, 27 липня 2002 року під час авіа шоу на Скнилівському летовищі літак впав на натовп глядачів, 77 людей загинули.