Посол України у Франції: поїздки французьких депутатів до Криму – це епатаж

Четвер, 25 серпня 2016, 13:34

Французькі депутати, що відвідують окупований Росією Крим, роблять це в першу чергу задля того, щоб привернути до себе увагу провідних ЗМІ та заробити політичний капітал.

Про це інтерв’ю "Європейській правді" розповів посол України у Франції Олег Шамшур.

Відповідаючи на питання про те, чи можна якимось чином протидіяти регулярним поїздкам французьких депутатів до анексованого Криму, він відзначив, що боротися з цим явищем складно, оскільки для цього у Франції немає правових і політичних процедур.

Шамшур також відзначив, що певна частина французьких депутатів, серед яких і проросійський депутат Тьєрі Маріані (який очолював делегації) "просто роблять собі піар, роздмухують свою видимість у медіа просторі".

"От нещодавно: відкриваю я дуже поважний журнал Le Point і бачу фото Маріані та його цитату про те, що анексія Криму – це вже доконаний факт, треба про це забути і рухатися з Росією далі. Чи міг він з’явитися в Le Point інакше? Ні. До цієї історії про Маріані знала досить незначна кількість людей, а нині ця людина на виду, про нього розмовляють, він створює власний політичний капітал", – додав Шамшур.

Він також додав, що ідеї, які проголошує Маріані щодо визнання анексії Криму є абсолютно непопулярними у Франції.

"Поїздки Маріані до Криму – це епатаж, який привертає увагу медіа. Він – кухар, який готує для ЗМІ гарячі новини", – наголосив посол України у Франції.

Як повідомлялося, візит французьких депутатів на чолі з Тьєрі Маріані у Крим тривав з 29 по 31 липня.

Раніше в МЗС Франції назвали намір французьких парламентарів відвідати окупований Крим "протизаконною ініціативою", яка не має "нічого спільного з позицією МЗС Франції, Євросоюзу та усього міжнародного співтовариства".

Нагадаємо, група французьких депутатів на чолі з Тьєррі Маріані у другій половині липня минулого року здійснила візит до анексованого Криму. Поїздка викликала несхвальну реакцію і в МЗС Франції, і в МЗС України. 

Варто зауважити, що більшу частину французької делегації склали депутати від партії екс-президента Франції Ніколя Саркозі "Республіканці".

СБУ заборонила в’їзд в Україну всім  французьким депутатам, що їздили до Криму. Цього року до складу французької делегації входять шість депутатів, які не їздили до Криму минулого року.