Італія вмовляє ФРН та Францію підтримати план створення армії ЄС - ЗМІ

П'ятниця, 9 вересня 2016, 13:29

Італія намагається умовити Францію і Німеччину підтримати план щодо європейських податкових пільг та фінансування спільних європейських оборонних замовлень і програм розвитку, як частина пропозиції для створення армії ЄС.

Про це повідомляє Defense News із посиланням на джерела в Міноборони Італії.

Зусилля із створення спільного європейського військового потенціалу до певного часу були безуспішні, але отримали новий поштовх після референдуму у Британії про вихід з ЄС.

"Їхній вихід вивільняє багато енергії, тому що вони блокували все", - сказав співрозмовник видання в  Міноборони Італії.

Лідери Франції та Німеччини обговорили можливість створення спільної армії ЄС 22 серпня на зустрічі з італійським прем'єром Маттео Ренці на борту італійського авіаносця. Потім була ще одна зустріч 5 вересня у Парижі.

Конфіденційний проект документа, який був переданий Італією своїм партнерам, закликає до "податкових та фінансових стимулів для підтримки нових спільних програм ЄС для розвитку і спільних закупівель обладнання та інфраструктури для обслуговування єдиної політики безпеки і оборони".

Пропозиція охоплює різні ідеї, в тому числі надання міністерствам оборони і оборонним фірмам ЄС доступу до фінансування з Інвестиційного банку ЄС і Фонду стратегічних інвестицій ЄС.

Італійці також запропонували інвестиційну програму ЄС, орієнтовану на створення оборонної програми.

Італійські чиновники також просувають ідею виключити витрати на оборону при підрахунку дефіциту національного бюджету, що дозволить державам збільшити витрати на оборону, не побоюючись збільшення дефіциту бюджету.

За даними видання, німецькі чиновники на зустрічі в Парижі підкреслювали необхідність військового штабу ЄС. "Це важлива річ. Французи, здавалося, теж згодні за всіма пунктами", - сказав співрозмовник видання.

Як повідомлялося, наприкінці серпня прем'єр-міністри Угорщини та Чехії заявили, що підтримують прагнення створення спільних збройних сил ЄС.

Глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр та генсек НАТО Єнс Столтенберг підтримали ініціативу щодо тіснішої військової співпраці країн ЄC аж до створення спільних збройних сил, але назвали це далекосяжною метою