Обама підтримав реформи Ренці і розкритикував заходи жорсткої економії ЄС

Середа, 19 жовтня 2016, 10:21

Президент США Барак Обама підтримав прем’єра Італії  Маттео Ренці, який має намір провести референдум щодо конституційної реформи і вступив в суперечку з ЄС щодо бюджетного дефіциту.

Про це повідомляє EurActiv.

"Я вважаю, що заходи жорсткої економії призвели до уповільнення темпів зростання в Європі", - сказав Обама, додавши, що Ренці розумів необхідність реформ з метою підвищення продуктивності і стимулювання інвестицій.

Ренці, який був з візитом у Вашингтоні у вівторок, пропонує закласти у бюджеті показники бюджетного дефіциту, які перевищують раніше узгоджені з ЄС цифри.

Обама сказав, що європейська політика, спрямована, на стримування дефіциту бюджету і скорочення заборгованості, призвела до років застою і високого рівня безробіття в декількох країнах.

"Ось чому я вірю в бачення та амбітні реформи прем'єр-міністра Ренці. Він розуміє необхідність інвестицій, необхідних для підтримки зростання і створення робочих місць і розширення можливостей", - сказав американський президент.

Реформи Ренці в таких областях, як ринок праці, державний апарат та освіта досі не зуміли подолати мляве зростання економіки в Італії, а популярність самого прем’єра серйозно знизилася за останні 18 місяців.

Референдум щодо оновлення Конституції пропонує зменшення ролі Сенату і урізання повноважень регіонального уряду. Переважна більшість останніх опитувань громадської думки свідчить, що більшість італійців не підтримують такі рішення.

Ренці заявив, що подасть у відставку у разі провалу голосування.