Українські НУО закликали країни ЄС виконати безвізові зобов’язання

Середа, 2 листопада 2016, 12:17

Українська експертна спільнота закликала ЄС невідкладно запустити процедуру тріалогу щодо рішення про скасування віз, а також не пізніше кінця року остаточно запровадити безвізовий режим. 

Про це йдеться у зверненні понад 20 неурядових організацій, включаючи Реанімаційний Пакет Реформ, що об'єднує ключові аналітичні центри, яке опубліковано на сайті Європейської правди.

Громадські організації наголосили на тому, що з 1 вересня до 30 жовтня свої статки задекларували понад 103 тисячі посадовців, серед яких - президент України, члени Уряду, народні депутати, судді, прокурори, що є підставою говорити про значний успіх.

НУО висловили вдячність міжнародним партнерам, експертам та дипломатам ЄС, урядам країн G7 та членів ЄС, представникам МВФ та ПРООН та наголосили на тому, що без їхнього тиску цей успіх навряд чи був би можливим.

"Водночас, ми, представники громадянського суспільства та антикорупційні активісти, просимо Вас гідно його оцінити. Ключовим фактором успіху була обіцяна практична підтримка України, включаючи візову лібералізацію з ЄС для громадян України", - наголошують представники НУО.

"Ми виконали ПДВЛ ще в 2015 році, довели, що можемо змусити систему працювати і віримо, що заслужили на аналогічні дії з боку ЄС", - йдеться у зверненні.

Експерти зазначають, що затримка зі скасуванням віз вже зараз породжує в Україні зневіру в надійність ЄС.

"Саме тому ми закликаємо ЄС невідкладно запустити процедуру тріалогу щодо рішення про скасування віз, а також не пізніше кінця року остаточно запровадити безвізовий режим.

Оперативне рішення щодо візової лібералізації не лише посилить довіру українського суспільства до європейських партнерів, а й гарантуватиме незворотність європейського курсу української влади", - йдеться у зверненні НУО.

Експерти наголосили, що подальше просування дорогою реформ не має затримувати рішення ЄС щодо візової лібералізації для України.