Поляки можуть подати до України позови про реституцію - ЗМІ

Вівторок, 22 листопада 2016, 12:33

Після Нового року у Польщі готуються подати перші два судові позови до Львова і Тернополя, що стосуються повернення польських маєтків, які знаходяться на терені сучасної України.

Про це пише Польське радіо з посиланням на портал польських правих Prawica.

"Нащадки власників нерухомості стверджують, що готові використати право для їхнього повернення (так звану реституцію)", – цитує видання повідомлення порталу.

Польські праві вважають, що європейці отримали право на реституцію після того, як Україна підписала угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Повідомляється також про те, що готові ще два позови, які будуть направлені до судів Києва та Харкова.

Видання відзначає, що автором такої ініціативи став Конрад Ренкас - керівник товариства поляків, чиї предки жили на західноукраїнських теренах ( Powiernictwo Kresowe).

Так, він заявив, що у розпорядженні його організації є багато документів, які підтверджують колишнє право власності на землі і нерухомість.

За словами Ренкаса, вимоги поляків-позивачів різні: одні вимагають компенсацію за користування майном, інші – виплати збитків від неотриманого прибутку через конфіскацію засобів виробництва, є й такі, які просто хочуть повернути свій маєток.

"Загалом польські ініціатори реституції повідомили про 1,6 тис. зібраних, попередньо перевірених та описаних висновків, що можуть підтвердити колишнє право власності над об'єктами", – відзначає видання.

"Серед об'єктів нерухомості, які вимагають поляки – житлові будинки, десятки гектарів землі і навіть мідна шахта в Харківській області, яку оцінили у півтора мільйона доларів", – додає Польське радіо.

Видання нагадує, що Конрад Ренкас у 2015 році був заступником голови комуністичної, проросійської партії "Зміна" (Zmiana), лідера якої, Матеуша Піскорського, польські спецслужби затримали за звинуваченнями у шпигунстві на користь Кремля.

Як відомо, реституція (лат. restitutio — відновлення) у міжнародному праві - це форма матеріального відшкодування або поновлення порушених майнових прав за збитки, завдані внаслідок підписання несправедливої міжнародної угоди, шляхом повернення до того стану, що існував на момент вчинення дії, якою заподіяно шкоду.