У Порошенка розповіли, як розбудовуватимуть стосунки з Трампом

Вівторок, 22 листопада 2016, 13:17

Заступник глави адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв заявив, що Україна активно працює над налагодженням стосунків з новообраним президентом США Дональдом Трампом і наголосив на тому, що Порошенко став одним з перших, кому Трамп вирішив зателефонувати.

Про це він розповів в інтервʼю виданню "РБК-Україна".

Так, в першу чергу Єлісєєв відкинув закиди, які лунали в бік АП та українського МЗС в тому, що Україна під час передвиборчої кампанії в США орієнтувалася виключно на демократів і наголосив на тому, що Петро Порошенко зберігав нейтралітет у цьому питанні.

"У своїй позиції Петро Олексійович незмінно зберігав лояльність і нейтральність стосовно кандидатів на президентських виборах в США. І глава нашої держави був одним із перших, кому Дональд Трамп вирішив зателефонувати. Цей дзвінок показує, що наш посол у Вашингтоні, і наш МЗС має добрі контакти з усіма політичними силами всередині США", – розповів заступник глави адміністрації президента України.

Коментуючи потенційні призначення на посади в новій адміністрації президента США, Єлісєєв відзначив, що воліє говорити лише конкретні призначення.  

"Я хотів би говорити про конкретних призначених людей. Україна працює над налагодженням контактів з членами майбутньої команди Трампа, з членами Конгресу, і з аналітиками, які готували матеріали для штабу Трампа. Ми працюємо досить глибоко і не пасемо задніх", – наголосив чиновник АП.

Єлісєєв підкреслив, що телефонна розмова Порошенка і Трампа була "теплою і щирою".

"Наголошую, що відбулася перша, дуже тепла і щира телефонна розмову з Дональдом Трампом, яка тривала близько 15 хвилин. Ми зараз працюємо над тим, щоб вибудовувати контакти, наводити мости. До речі, під час телефонної розмови йшлося, в тому числі, і про можливий візит президента України до США на початку наступного року", – додав він.

Заступника глав АП також наголосив на тому, що розмова з Трампом насправді була і прокоментував інцидент, коли президент України говорив з пранкером, який видав себе за президента Киргизії.

Відповідаючи на питання про інцидент, Єлісєєв зазначив, що підтвердженням факту розмови Порошенка і Трампа є список на сайті самого Трампа, який "опублікував список тих лідерів, з яким у нього відбулися телефонні розмови. У цьому списку є і президент України".

Також Єлісєєв заявив, що в адміністрації Порошенка сподіваються на те, що президент Трамп продовжить політику свого попередника Баракаи Обами у питанні продовження санкцій проти Росії.

"…Ми сподіваємося, що нова адміністрація Сполучених Штатів продемонструє в цьому плані спадкоємність", – відзначив він.

Заступник глави АП України також додав, що Будапештській меморандум залишиться у порядку денному відносин між США та Україною.

Раніше повідомлялося, що новообраний президент США Дональд Трамп оголосив про свої плани на перші 100 днів президентства.