Посол ЄС сподівається на безвіз та ратифікацію асоціації в першій половині 2017 року

Вівторок, 27 грудня 2016, 10:51

Глава представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі сподівається на те, що безвізовий режим для України і ратифікація Угоди про асоціацію ЄС-Україна стануть реальністю в першій половині наступного року.

Про це він розповів в інтервʼю виданню Realist Online, поширеному представництвом ЄС в Україні.

Відповідаючи на питання про те, які ключові питання на порядку денному саміту Україна-ЄС будуть у 2017 році, Мінгареллі зазначив, що сподівається на те, що ним стане саме імплементація вже ратифікованої до того моменту Угоди про асоціацію.

"Я сподіваюся, що в першій половині року набуде чинності безвізовий режим і буде ратифіковано Угоду про асоціацію. І тоді ми будемо імплементувати цю Угоду", – наголосив посол ЄС.

Втім, представник ЄС відмовився назвати більш точні терміни надання безвізу для українців.

"Я не можу сказати вам точно, скільки часу це забере. У Брюсселі знову будуть переговори між Радою ЕС, Європарламентом і Єврокомісією, а потім законодавці повинні ухвалити рішення – я не можу дати вам більш детальну інформацію", – відзначив Мінгареллі.

Він наголосив, що позитивне рішення (про безвіз для України. – Ред.) було ухвалене 28 державами-членами, і тепер Європарламент у найближчі кілька місяців проголосує щодо механізму призупинення безвізового режиму для третіх країн.

"Тільки-но це голосування відбудеться, законодавці підуть вперед, щоб забезпечити українцям можливість їздити без віз до країн Шенгенської зони", – додав Мінгареллі.

Посол ЄС також відкинув припущення, що надання безвізу для України залежить від потенційних результатів наступних президентських виборів у Франції.

"Я не вірю в це і нічого про це не знаю. Для мене надання безвізового режиму Україні – це питання процедурних кроків. У будь-якому випадку, було ухвалене рішення надати безвізовий режим для українців", – наголосив посол ЄС.

Раніше повідомлялося, що, на думку міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, ЄС ухвалить остаточне рішення по безвізу для українців навесні наступного року.