Ініціатори референдуму в Нідерландах щодо української асоціації йдуть на вибори

Вівторок, 6 грудня 2016, 10:38

Група громадян, пов'язана з референдумом у Нідерландах щодо Угоди про асоціацію ЄС-Україна, візьме участь у парламентських виборах, які призначені на 15 березня 2017 року.

Про це повідомляє EUobserver.

Об’єднання під назвою GeenPeil є третьою політичною партією, яка з’явилася на тлі поразки правлячої коаліції на референдумі, за результатами якого голландці відкинули ратифікацію української асоціації.

Партія пообіцяла створити інтернет-додатки і проводити "мікрореферендуми" для всіх законопроектів, які проходять через парламент.

Таким чином, всі рядові члени партії матимуть можливість впливати на те, як їхні депутати голосують за законодавчі пропозиції.

Лідер партії Ян Дійкграаф сказав, що його політична сила буде "відвойовувати демократію у професійних політиків".

"Ми не рух розсерджених городян, ми не черговий уламок правої партії. Припиніть говорити про правих і лівих, йдеться тільки про верхи і низи", - сказав він.

Група була заснована на базі сатиричного блогу GeenStijl (що означає "без стилю"), і до неї в 2014 році входили близько 2000 волонтерів, які брали участь у підрахунку голосів на виборах у Європейський парламент і відзвітували про результати.

Вони назвали свою ініціативу назвою GeenPeil, обігравши голландське слово, яке означає "голосування".

Рік потому ініціатива використала новий закон, що дозволяє громадянам вимагати обов'язкового референдуму, якщо вони зібрали достатньо підписів.

Минуло вже вісім місяців після референдуму про українську асоціацію, а прем'єр-міністр Марк Рютте досі в пошуках вирішення ситуації, і це питання стоїть на порядку денному саміту ЄС в Брюсселі, який відбудеться 15 грудня.

Референдум був юридично не обов'язковим, але Рютте та інші політики коаліції в уряді і парламенті не можуть не враховувати думку громадян за три місяці до виборів.