ЄС засудив рішення Ізраїлю збудувати нове житло на окупованій території

Середа, 25 січня 2017, 08:57

Європейський Союз вважає, що будівництво 2500 нових житлових будівель на окупованих палестинських територіях, оголошене 24 січня владою Ізраїлю є порушенням міжнародного права і зменшує шанси на мирне врегулювання конфлікту.

Про це йдеться у прес-релізі зовнішньополітичної служби ЄС.

В ЄС наголошують, що наміри Ізраїлю побудувати 2 500 одиниць житла на Західному березі річки Йордан і затвердження дозволу на будівництво 566 одиниць житла у Східному Єрусалимі серйозно "підривають перспективи мирного врегулювання палестинсько-ізраїльського конфлікту".

"На жаль, Ізраїль продовжує цю політику (розширення поселень - ред.) попри постійну серйозну міжнародну стурбованість і заперечення, які постійно піднімаються на всіх рівнях", – йдеться у повідомленні.

"Постійне розширення поселень порушує міжнародне право, що було підтверджено в резолюції 2334 Ради Безпеки ООН, прямо суперечить давній політиці ЄС і рекомендацій, що містяться в доповіді "четвірки", - відзначають в ЄС.

Нагадаємо, в грудні 2016-го року РБ ООН більшістю голосів схвалила проект резолюції з вимогою до Ізраїлю зупинити будівництво поселень на окупованих палестинських територіях.

З 15 членів Ради Безпеки ООН 14, включно з Україною, проголосували за резолюцію і тільки США утрималися, але при цьому не скористалися своїм правом вето.

Після цього прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу наказав міністерству закордонних справ згорнути майже всю дипломатичну роботу з 12 державами, які голосували за резолюцію Радбезу ООН, яка закликала Ізраїль припинити будівництво поселень на палестинських територіях. 

Також Ізраїль пообіцяв вжити заходи щодо ООН через резолюцію про поселення.