ЄС і Данія запустили в Україні антикорупційну ініціативу з бюджетом 16 млн євро

Середа, 1 лютого 2017, 20:23

Європейський Союз у співпраці з Данією дають старт антикорупційній ініціативі в Україні з бюджетом 16 млн євро.

Про це йдеться у заяві Представництва ЄС в Україні.

Мета антикорупційної ініціативи – посилити спроможність новостворених антикорупційних інституцій і зміцнити зовнішній контроль за процесом реформ з боку Верховної Ради, громадянського суспільства та медіа.

Зазначається, що відсьогодні у Києві офіційно розпочав свою роботу програмний офіс, який займатиметься впровадженням цієї ініціативи. Його очолюватиме Ека Ткешелашвілі. Ініціатива триватиме три роки.

Внесок Європейської комісії на її функціонування складає 15 млн євро, Міністерства закордонних справ Данії – 1,34 млн євро. Програмний офіс розташований у тому самому приміщенні, що й київський офіс Консультативної місії ЄС (EUAM Ukraine).

 Обидва офіси тісно співпрацюватимуть, зокрема через прикомандированого міжнародного експерта.

"Ми знаємо, що переважна більшість українських громадян сприймає корупцію як одну з найнагальніших проблем. Справжній прогрес у цій сфері допоможе, зокрема, мобілізувати підтримку задля реформ в інших секторах. Саме тому Євросоюз вирішив разом з Данією запустити цю ініціативу", - сказав єврокомісар з політики сусідства і перемовин про розширення Йоганнес Ган.

Ініціатива складається з трьох елементів. По-перше, вона посилить спроможності новостворених антикорупційних інституцій щодо ведення розслідувань, здійснення кримінальних переслідувань та покарань випадків корупції.

По-друге, ця ініціатива зміцнить спроможність Комітету Верховної Ради з питань запобігання й протидії корупції ретельно досліджувати законодавство у сфері боротьби проти корупції та слідкувати за впровадженням реформи.

По-третє, ініціатива сприятиме залученню громадянського суспільства та медіа в антикорупційну діяльність, особливо в регіонах.