Турецькі військові, які зараз перебувають у Греції, думали про втечу в Україну або РФ

Вівторок, 7 лютого 2017, 14:26

Вісім турецьких військових, які втекли в Грецію після липневої спроби перевороту, спочатку думали про втечу в Росію чи Україну, але згодом зупинилися на Греції.

Про це повідомили у Стамбульській прокуратурі після свідчень чотирьох військових, передає Hurriyet Daily News.

"Готуючи новий файл з вимогою екстрадиції, який буде надісланий в Грецію для повторної вимоги видачі військових, які були там з моменту зупинення спроби державного перевороту, прокурори включили у документ заяви чотирьох солдатів, які спочатку були частиною плану, але пізніше відмовилися від нього", - повідомляє видання.

За їхніми свідченнями, вони, група з 12 осіб, сіли на гелікоптер "Skorsky S70" після того, як спроба перевороту провалилася, та вилетіли з військової бази в Стамбулі до району Ріва.

Свідки розповіли, що після серії телефонних розмов, вісім солдатів почали будувати план того, як покинути країну. 

Повідомляється, що військові спочатку думали про втечу в Росію, але не були впевнені шодо цього через напруження у відносинах Росії та Туреччини.

"Пізніше вони думали про Україну, але також відмовилися від цього варіанту через політичну нестабільність в країні", - повідомляє видання.

Після цього, як розповіли свідки, вісім військових зважилися втекти в Грецію.

Нагадаємо, Верховний суд Греції 26 січня відхилив запит про екстрадицію 8 турецьких військових, які втекли до Греції у липні 2016 року та звинувачуються Анкарою в участі у змові з метою державного перевороту.

Згодом у Туреччині заявили, що вживатимуть всіх необхідних заходів у відповідь на відмову Греції видати турецькій владі солдатів, що втекли після спроби перевороту.

Нещодавно Міністерство юстиції Туреччини направило другий запит про екстрадицію військових, які втекли з країни після спроби перевороту, через день після того, як грецький суд відмовився їх видавати.

Як відомо, після спроби перевороту 15 липня 2016 року вісім турецьких військових втекли до Греції.