Хорватія не хоче визнавати рішення Гааги у територіальному спорі зі Словенією

Четвер, 29 червня 2017, 10:10

Хорватія не буде визнавати рішення Арбітражного суду в Гаазі щодо територіальної суперечки зі Словенією, яке має бути оприлюднене у четвер, 29 червня.

Про це заявила міністр закордонних справ Хорватії Марія Пейчіновіч, ідеться на сайті МЗС Хорватії.

Міністр нагадала, що Хорватія вийшла з арбітражної суперечки у 2015 році після того, як процес "був скомпрометований". Пейчіновіч підкреслила, що Хорватія "не буде вважати себе зв’язаною з таким рішенням", не буде вдаватися до односторонніх дій, а також не очікуватиме від Словенії та інших країн імплементації рішення суду.

Під час винесення вердикту представник Хорватії не буде присутнім на суді, так само посольство Хорватії у Нідерландах не отримає письмове рішення арбітражу, додала міністр.

Водночас Пейчіновіч наголосила, що Хорватія підтримує продовження діалогу зі Словенією задля вирішення територіальної суперечки.

Арбітражний суд в Гаазі має винести вердикт щодо спору довкола морського кордону у Піранській затоці на півночі Адріатичного моря, який ведеться між країнами з 1991 року. Хорватія наполягає на проведенні кордону всередині бухти, тоді як Словенія вважає, що це закриє їй доступ до моря.

У 2015 році Хорватія вийшла з договору про арбітраж, звинувативши Словенію у грубому порушенні судового процесу. Причиною стало оприлюднення аудіозаписів розмов між членом арбітражного суду від Словенії та представником МЗС Словенії. Вони обговорювали, як вплинути на рішення суду на користь своєї країни.