У Литві хочуть відмовитися від російського програмного забезпечення в держустановах

Понеділок, 14 серпня 2017, 12:54

Фахівці в області комп'ютерної безпеки зараз шукають, чим замінити використовуване в державних відомствах Литви і на держпідприємствах небезпечне програмне забезпечення, яке пов'язане з Росією.

Про це розповів віце-міністр оборони Литви Едвінас Кярза, повідомляє портал Delfi.

"Відомі випадки, коли має місце підозріле програмне забезпечення. Відмічено, що (в ньому) залишені можливості для підключення, а коли відбувається підключення, залишається гадати, що вони роблять, як вони контролюють", - сказав Кярза.

Він не уточнив, для яких державних відомств і підприємств виникає така загроза і чи від будь-якого програмного забезпечення вона виходить, однак сказав, що таке ПЗ пов'язане з Росією.

Раніше троє депутатів Сейму Литви звернулися до прем'єра з проханням дати оцінку масштабів використання російського програмного забезпечення та інформаційних систем у державних відомствах та установах, а також на підприємствах, що мають стратегічне значення для національної безпеки.

За словами депутатів, що Департамент поліції Литви з 2006 року використовує створені на основі платформи 1S:Imone модулі системи фінансового обліку, які російська розвідка могла використовувати це забезпечення для шпигунства. Литовська залізниця (Lietuvos gelezinkeliai), за словами парламентарів, використовує систему безпеки Klub-U розробки Іжевського радіозаводу, який відноситься до військово-промислового комплексу Росії. Ця система була впроваджена на всіх локомотивах при модернізації залізничної системи Литви. Klub-U, як відзначають консерватори, використовує російську супутникову навігаційну систему ГЛОНАСС, з її допомогою встановлюються координати локомотивів, параметри руху - координати і швидкість.

Едвінас Кярза каже, що фахівцям ще належить дати оцінку безпеки цих систем. Директор Служби кібербезпеки і телекомунікацій Дарюс Адомайтіс сказав, що згадані системи поки що не піддавалися аналізу, проте вже рекомендовано відмовитися від використання антивірусних програм, створених російською компанією Kaspersky.