У Єврокомісії закликали Каталонію поважати іспанську конституцію

П'ятниця, 15 вересня 2017, 14:40

У дебатах навколо референдуму про незалежність Каталонії відправною точкою має слугувати повага до іспанської конституції.

Про це заявив віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс, коментуючи можливий референдум, повідомляє видання La Vanguardia.

"Якщо буде потрібно я повторю це 50 разів: Єврокомісія стверджує, що держави-члени і їх громадяни будуть поважати конституційний порядок держав членів", - пояснив він позицію Брюсселя щодо референдуму 1 жовтня.

При цьому Тіммерманс відмовився вступати в дискусію і давати власну інтерпретацію заяви президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера про гіпотетичне визнання незалежності, якщо за неї проголосують жителі регіону. Він наголосив, що позиція Єврокомісії є чітка і незмінна.

"Щоб не створювати двозначностей для Єврокомісії і її президента, відправною точкою у будь-яких дебатах є повага до конституції Іспанії", - заявив він.

Як повідомлялося, Жан-Клод Юнкер припустив визнання позиції мешканців Каталонії, якщо на референдумі вони скажуть "так" незалежності. Однак він наголосив, що розмови про це є гіпотетичними.

Нагадаємо, парламент Каталонії 6 вересня схвалив референдум про незалежність, який запланували на 1 жовтня.

Конституційний суд Іспанії 7 вересня призупинив дію прийнятого парламентом Каталонії закону про проведення референдуму. Суд також призупинив дію прийнятого минулого тижня регіональним парламентом Каталонії закону про порядок відокремлення регіону.