Рада Європи ініціює спецпроцедуру проти Азербайджану через невиконання рішення ЄСПЛ

Четвер, 26 жовтня 2017, 11:31

Комітет міністрів Ради Європи офіційно повідомив Азербайджану про свій намір почати судові дії, пов'язані з імплементацією рішення Європейського суду з прав людини у справі "Ільгар Мамедов проти Азербайджану".

Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради Європи.

У травні 2014 року ЄСПЛ постановив, що арешт та тривале затримання політичного опозиційного діяча Мамедова порушують кілька статей Європейської конвенції з прав людини.

Зокрема, суд визнав, що фактичною метою його переслідування та затримання було покарання за критику влади у порушення статті 18 Конвенції. На сьогодні суд встановив порушення статті 18 у п'яти справх, і у всіх цих випадках, крім справи Мамедова проти Азербайджану, заявники були звільнені. Більше трьох років Мамедов залишається у в'язниці.

Комітет міністрів сьогодні уперше в своїй історії ухвалив рішення розпочати процедуру, запроваджену в 2010 році, згідно з якою справа може бути повернута до ЄСПЛ, щоб вирішити, чи є її невиконання ще одним порушенням конвенції.

У сьогоднішній тимчасовій резолюції Комітет дав Азербайджану час до 29 листопада подати свою точку зору в письмовій формі. Тим часом, якщо рішення не буде виконано, додаткова тимчасова резолюція, яка повертає справу до ЄСПЛ, буде представлена ​​Комітету міністрів 5 грудня.

Держави-члени Ради Європи зобов'язані виконувати рішення ЄСПЛ відповідно до статті 46 Конвенції про права людини. Комітет міністрів відповідає за нагляд за виконанням рішень суду.