Мей: Британія потребує "креативних" економічних відносин з ЄС

Понеділок, 9 жовтня 2017, 20:17

Велика Британія готова до розвитку подій, за якого Лондону не вдасться досягнути торгової угоди з Брюсселем.

Про це заявила в понеділок, виступаючи в Палаті громад британського парламенту, прем'єр-міністр Британії Тереза Мей, повідомляє BBC.

Вона заявила депутатам, що на переговорах щодо Brexit вдалося досягнути "реальних та відчутних успіхів", але країна повинна бути готова до будь-якого сценарію. Одночасно британський уряд опублікував текст так званої "Білої книги", у якій описані майбутні торгові та митні механізми.

У своєму зверненні Мей відзначила, що уряд прагне нового, глибокого та особливого партнерства між суверенним Об’єднаним Королівством та сильним і успішним Євросоюзом.

"Досягнення цього партнерства потребує лідерства і гнучкості не тільки від нас, але і від наших друзів, 27 країн ЄС", - сказала вона.

У так званій "Білій книзі" розглядаються різні сценарії імплементації митних та податкових режимів після Brexit, включаючи сценарій "без досягнення угоди".

У своїй заяві Мей відхилила існуючі моделі економічного співробітництва, такі як членство в Європейській економічній зоні та "канадську модель", закликавши замість цього до "креативного" рішення, яке було б "унікальним" для Великої Британії.

Заява Терези Мей прозвучала у понеділок, коли Британія і ЄС розпочали п’ятий раунд переговорів щодо Brexit. Це остання зустріч перед самітом ЄС 19 жовтня, на якій лідери ЄС мають вирішити, чи переходити до торгової частини переговорів.